Ook soms moeite met koffie zetten? Geen nood, we komen het allemaal wel eens tegen. Bij vrienden, op vakantie of gewoonweg thuis. Koffiemachines zijn overal net wat anders.
Hieronder vind je de 3 beste tips om de lekkerste koffie te maken:
- Hoeveel schepjes koffie per tas heb ik nodig?
- Is de maling zoals het hoort?
- Heeft het water de juiste temperatuur?
1) Hoeveel schepjes koffie per tas heb ik nodig?
Filterkoffie, ook wel slow coffee genoemd, kan de lekkerste koffie zijn die je ooit hebt geproefd (als ze goed gemaakt is). Maar hoeveel gram koffie heb je nu nodig per kopje of hoeveel koffie per liter water? Het is namelijk de verhouding koffie water die bepaald hoe sterk of zacht je koffie smaakt.
De lekkerste koffie is hierdoor voor iedereen anders. Sommige mensen houden van een geurige sterke koffie terwijl anderen liever genieten van een zachte grote tas koffie.
In theorie:
In praktijk:
"Hoeveel gram koffie per kopje is voor iedereen en elke koffiezetapparaat anders."
Wat je nodig hebt, is een simpele praktische tip waarmee je DIRECT aan de slag kan. En die is er ook. Eén manier die altijd werkt en nooit faalt. Waar je ook bent. De allerbeste manier... en die gaat als volgt:
Simpel, werkt altijd, en zo heb je alvast snel een lekkere koffie gezet.
Heb je geen koffieschepje? Gebruik dan gewoon een soeplepel ofzo.
2) Is de maling zoals het hoort?
Ongemalen koffie?! Euhm ja, neen, dat werkt niet… Ofwel koop je dus voorgemalen koffie ofwel maal je ze zelf. Wat je ook doet, de maling is enorm belangrijk.
Veel voorkomende problemen bij een foute maling:
- Koffie zetten duurt veeeeeeeel te lang (of gewoon MEGAsnel)
- Er zit totaal geen smaak in de koffie
- Het resultaat is een veel te sterke koffie, te zuur of te bitter
- De cafetiere loopt over (OPGELET!: verbrandgevaar)
Als je koffie zet met een koffiezetapparaat, controleer ook even de maling.
Neem wat koffie tussen je vingers en wrijf ze wat open. Ze zou ongeveer dezelfde fijnheid moeten hebben zoals die van suiker.
Als ze veel fijner is, email dan de fabrikant om na te vragen of het wel een "filtermaling" of middelgrof gemalen koffie is.
Wil je verse koffie malen? Dat kan zeker. Zo krijg je een extreem vers kopje koffie. Hiervoor kun je een espresso koffiebonen apparaat gebruiken of zelf aan de slag gaan met een manuele koffiemolen.
3) Heeft het water de juiste temperatuur?
Temperatuur kan je koffie maken of kraken. Nochtans wordt er nauwelijks aandacht aan besteedt.
De ideale temperatuur voor koffie is tussen de 91°C en 93°C. Hierbij haalt gefilterd water namelijk het maximale aroma uit uw gemalen koffiebonen. Experimenteren hiermee (indien je toestel dit toelaat) is zeker aan te raden. Al is het maar om eens iets anders te proberen.
Vooral ook hoe kleiner de koffie, hoe groter de invloed. Bij bijvoorbeeld een ristretto of espresso is de temperatuur dan ook bijzonder belangrijk. Om "frissere zuren" te bekomen, laat de temperatuur wat dalen. Daarentegen, hoe hoger de temperatuur => hoe meer bitterheid.
Let er ook op dat koffie die werd licht gebrand een iets hogere ideale temperatuur kan hebben.
Hoe bekom je nu die ideale temperatuur?
Als je een waterkoker gebruikt, laat dan het water aan de kook en zet ze direct daarna af.
Zodra je 2-3 min. wacht is de koffie wat afgekoeld .... en voilà .... de magische 91-93°C.
Het water is nu klaar om op te gieten.
Het beste kopje koffie maak je zo
Als je verse koffiebonen koopt van hoge kwaliteit en je maakt die met de juiste verhouding, zorg dan ook voor de juiste temperatuur (tussen de 91°C- 93°C) en een correcte maling. Hiermee zet je gegarandeerd de lekkerste koffie!
Zorg ervoor ook dat je de koffie goed bewaard. Bewaar de koffie daarom in een bewaarpot of hersluitbare zak.