Eénmaal gebrand zien bijna alle koffiebonen er hetzelfde uit. Maar wist je dat er eigenlijk vele variëteiten bestaan?
We bekijken de twee bekendste, namelijk arabica en robusta.
Twee soorten koffie...
... de ene superlekker en TOP van kwaliteit, de ander "barslecht" en totaal niet te drinken. Dat is toch wat de meeste mensen denken, dat is toch wat ik dacht voor ik in de koffiebranche stapte. Er zit waarheid in maar zeker niet zo uitgesproken als men denkt.
Het begint allemaal bij de ligging van de plantage. Ze groeien namelijk allebei op verschillende hoogtes.
Arabica groeit voornamelijk op plantages van 600m boven zeeniveau, terwijl robusta (Coffea Conephora) in vochtige, laaggelegen valleien en tropische bossen kan groeien. Dit komt doordat robustaplanten zeer ziekteresistent zijn en minder gevoelig aan variërende weersomstandigheden. Bijgevolg brengt dit ook een lagere productiekost met zich mee en is robustakoffie in het algemeen goedkoper.
Het verschil in smaak
Ook in de smaak laat zich dit merken. Door de veranderende (mindere) weersomstandigheden van de robustaplanten, vormt zich een houterige, aarde-achtige smaak. Dit geeft een zeer sterk mondgevoel en kan in een mengeling bijdragen tot extra sterkte en bitterheid. Het is ook diezelfde sterkte & bitterheid die er voor zorgt dat er weinig 100% robustakoffie's te verkrijgen zijn. Echter in landen zoals bijv. Frankrijk is dit zeer geliefd.
Bij arabica (Coffea Arabica) ervaren we vooral zoete, fruitige smaken, met een hogere acciditeit en een intens maar zacht aroma. De meest verfijnde koffiesoorten zijn dan ook bijna altijd afkomstig van de arabicaplant. Wat echter niet wil zeggen dat arabica daarvoor beter is, het is anders van smaak. En smaak is een subjectief gegeven. Er zijn ook zeer lekkere robustabonen, maar ze zijn wel niet zo gemakkelijk te vinden.
Ben je op zoek naar koffie voor espresso? Koop dan zeker een mengeling waar ook robustabonen in verwerkt zitten. Zo krijg je een mooie schuimlaag "crema" op uw koffie en bevat deze extra bitterheid. Eigenlijk voor bijna alle andere omstandigheden (ook slowkoffie) raad ik aan om toch te kiezen voor 100% arabica. Er bestaat een brede keuze uit mengelingen en single origin's. Van onze koffie is de Super-Dessert 100% arabica als ook de Santos, de Extra bevat wat Indische robusta.