De mythe gaat dat koffiebonen thuis vers malen een groot verschil maakt qua aroma. Maar klopt dat ook?
Om het antwoord kort en bondig te houden, ja dat klopt absoluut.
Niet alleen de maalgraad (hoe fijn of grof de koffie gemalen is) is belangrijk, ook het tijdstip van malen is waanzinnig belangrijk.
Een professionele barista bijvoorbeeld zal de koffie malen slechts een aantal seconden voor hij/zij de koffie zet. Gemalen koffie oxideert (lees: veroudert) namelijk meer dan 200 keer zo snel als koffiebonen.
Als je dus een zakje koffiebonen open laat staan gedurende één dag, staat een zakje gemalen koffie dat openstaat gelijk aan meer dan 200 dagen veroudering van de koffie.
Dus ook thuis kan je koffiebonen vers malen een fantastische oplossing zijn om toch net dat beetje extra aroma uit je koffie te halen en de geur is gewoon echt fantastisch.
Er zijn een 5-tal maalgraden
Maalgraden zijn oneindig in mogelijkheden. Er is in eerste instantie de grofte van de korrel die belangrijk is, maar ook de gradatie van de grofte, zeg maar de reikwijdte van de korrel.
De ideale maalgraad wordt bepaald door een hoeveelheid koffie te zetten in verhouding met de juiste hoeveelheid water en dit aan de ideale zetsnelheid. Het resultaat van deze 3 parameters noemt men een perfect extractie, en dit meten we met een refractometer.
In grote lijnen kun je goed gemalen koffie indelen in de volgende gradaties:
- Grof: zoals zeezout met een zware korrel. Allemaal grove stukjes, makkelijk onderscheidbaar.
- Medium: wat fijner, maar je herkent nog steeds de deeltjes. Gelijkaardig aan keukenzout.
- Fijn: soepeler om aan te raken, iets fijner dan korrelige suiker.
- Extra fijn: net niet helemaal in poedervorm.
- Turks: in poedervorm, maximaal fijn, zoals meel.
Wanneer gebruik je welke maling?
Elke manier van koffiezetten heeft een eigen maalgraad, alsook elk type koffie heeft wel andere noden, echter hier heb je alvast een grove indicatie:
Cafètiere / Aeropress | Grof gemalen |
Syphon / Percolator | Grof gemalen |
Opgieten | Grof gemalen |
Moccamaster | Medium gemalen |
Normaal filterzetapparaat | Fijn gemalen |
Bialetti | Fijn gemalen |
Espresso | Extra fijn gemalen |
Ibrik | Turks gemalen (poeder) |