In 2003 besloot de Amerikaanse uitvinder Alan Adler dat het genoeg was, en besloot aan de slag te gaan om een toestel te ontwikkelen die gemakkelijk goede koffie maakt.
Twee jaar lang en een 30-tal prototypes later kwam hij zo tot de Aerobie Aeropress die we kennen zoals vandaag. De koffie maker werd in november 2005 gelanceerd tijdens Coffee Fest Seattle en nam de koffie-wereld zoals ze zeggen by storm.
Leuk weetje: je kan er eveneen thee mee zetten.
Hoe maak je koffie met de Aeropress?
Er zijn verschillende manieren om met een Aeropress koffie te maken. We gebruiken hier de originele manier waarvoor Alan Adler ze oorspronkelijk heeft uitgevonden.
- Haal de Aeropress helemaal uit elkaar.
- Plaats één van de papieren microfilters (6,5cm diameter) in de zwarte filterhouder
- Kook wat water en giet dit op de filter. Zo blijft de filter beter plakken aan de filterhouder en spoel je ook de smaak van het papier weg.
Indien er bubbels op zitten, duw ze er zachtjes uit. - Zet de Aeropress op zijn kop en draai de filterhouder met het natte papier er op.
- Weeg 18g koffiebonen en maal ze volgens een medium maalgraad. Wij gebruikten hiervoor een Skerton Pro van Hario.
De koffie/water verhouding die we gebruiken is 9g koffie per 100ml water. - Plaats de Aeropress op je koffiemok.
- Doe de gemalen koffie bovenaan in je Aeropress.
- Verwarm 200ml water tot op de gewenste temperatuur. Omdat we onze zachte dessert koffie gebruiken, hanteren we hier 84°C.
Heb je een gewone waterkoker waarbij je de temperatuur niet kan kiezen? Laat dan je kokend water even staan, zodat het water wat is afgekoeld, en het dus in de buurt komt van onze aanbevolen temperatuur. - Als het water de juiste temperatuur heeft bereikt, giet ze op de gemalen koffie.
- Gebruik het roerstokje van de Aeropress om de koffie goed te mixen met het water.
- Plaats direct het duwgedeelte op je Aeropress, maar duw nog niet door. Zorg er gewoon voor dat het een klein beetje vast zit en mooi recht staat.
Het kan zijn dat al een klein beetje koffie onderaan doorsijpelt. Dit is normaal en kan geen kwaad. Is ook helemaal niets aan te doen :-) - Wacht tussen de 20 en 40s. Terwijl de koffie naar beneden zakt, worden de smaken van de koffie rustig los gemaakt en geabsorbeerd door het water. Dit heet brewing.
- Duw nu het bovenste deel van de Aeropress helemaal door tot beneden. Gebruik hiervoor je handen. De lucht duwt zo het water door de koffie.
- Haal de Aeropress van je koffiemok, en je bent klaar.
Geniet van je heerlijk kopje koffie! 😃