Het "cuppen" van koffie is een dagelijkse praktijk bij koffiespecialisten.
Dit gebeurt meestal bij koffie importeurs maar kan ook regelmatig voorkomen bij de betere koffiebranderijen en koffiebars.
Meestal wordt dit gedaan voor één van de volgende twee redenen:
- De koffie wordt getest op defecten. (dit zijn fysieke problemen die kunnen voorkomen bij koffie)
- De koffie wordt getest op aroma.
Het testen op defecten wordt bijna uitsluitend gedaan bij koffie importeurs en gebeurt zowel voor als na het aankopen van de koffie bij de koffieboer.
Cupping voor-en-na koffie wordt aangekocht
Voor de koffie wordt aangekocht, wordt een koffie cupping georganiseerd om te testen of de koffie voldoet aan alle kwaliteitseisen. Na de aankoop wordt door middel van cupping gecontroleerd of de geleverde koffie kwalitatief overeenkomt met de aangekochte koffie.
Maar cupping om defecten te vinden is voor een andere blogpost. In deze hier gaan we verder in op het cuppen met de focus op aroma.
Waarop wordt er gelet bij een koffie cupping?
Om smaak objectief te beoordelen gebruiken we in de koffiewereld een tasting wheel. Dit is een standaard indeling van smaak.
Smaak wordt ondergebracht in een 7-tal grote categorieën en daarna onderverdeeld in meer dan 60 herkenbare subsmaken. Zo kan men smaak gemakkelijk internationaal en universeel beoordelen.
Hoe verloopt een cupping?
Het "cupping" proces verloopt in een 8-tal stappen:
- Maal de verschillende soorten koffie grof. Dezelfde grofheid mag worden gebruikt zoals nodig is bij het opgieten van de koffie met heet water.
- Vul elk kopje met een eetlepel koffiegruis (± 12g / kopje).
- Giet 210ml heet water (± 92°C) op de koffie en zorg er voor dat alle koffie nat is.
- Laat de koffie gedurende 2-3 min staan zodat de koffie bovenaan een korst vormt.
- Gebruik 2 lepels om de korst te breken (en verwijderen) en snuif terwijl de aroma's op.
- Neem wat koffie in een propere lepel en slurp de koffie op zodat je de smaken grondig proeft.
- Na het proeven, spuw de koffie uit of drink ze op.
- Spoel je mond met lauw water en je lepel met warm water. Nu ben je klaar om de volgende koffie te cuppen.