De basics van latte-art

De kunst van het tekenen met opgestoomde melk.

Eén van de bepalende eigenschappen van kunst is dat het niet eigen is aan één specifiek medium.

Zo werden er reeds kunstwerken gemaakt van autobanden, brood, kauwgum... Logisch dus, dat ook kunst en koffie hand in hand kunnen gaan.

Meer nog, terwijl de voorgenoemde voorbeelden vooral aandacht verkregen vanwege hun eigenaardig medium, bestaat er een hele stroming rond kunst met koffie: De zogenaamde 'Latte Art'. Of hoe de kunstenaar in jezelf kennis te laten maken met je innerlijke barista.

Oorsprong van de Latte Art

Latte Art werd volgens de overlevering voor het eerst toegepast in Italië, in navolging van de opkomst van de espresso. Het duurde echter tot midden de jaren tachtig alvorens de kunstvorm gepopulariseerd werd in de vorm van het rosetta patroon (zie afbeelding), het huidige icoon van de Latte art. Deze kunstvorm heeft sindsdien niet aan populariteit ingeboet – Vandaag de dag worden zelfs echte Latte Artist kampioenschappen georganiseerd.

Zelf koffie kunstenaar worden?

Zelf geïnteresseerd om je koffie niet alleen smakelijk maar ook esthetisch verantwoord te serveren? Dan zijn er twee technieken die je kan hanteren:

  • Vrijelijk schenken
    Met deze techniek maak je latte art door de melk op een specifieke manier in de koffie te schenken. Belangrijk hierbij is dat de tuit van de melkkan niet te breed is.
    Tip: Werk voor gedetailleerde kunststukjes met verschillende kannen, elk met een specifieke breedte van de schenktuit.
  • Etsen
    Een andere methode, vaak toegepast na het vrijelijk schenken, is het etsen van de latte. Op deze manier is het mogelijk om verdere patronen en figuurtjes te schetsen in de koffie, door middel van ondermeer chocolade poeder.

Het is niet al te ingewikkeld om je vrienden te verrassen met eenvoudige vormen in hun kopje koffie. De meer ingewikkelde vormen vergen echter wel redelijk wat ervaring: veel oefenen is dus de boodschap.

Een vaak gehoorde kritiek onder koffieliefhebbers is dat het toepassen van Latte Art vaak ten koste gaat van belangrijkere aspecten van de koffie, zoals de smaak.

Het is dus belangrijk dat je bij het maken van je meesterwerk de smaak niet uit het oog verliest: Maak gebruik van onze tips voor het maken van een goede latte om de perfecte combinatie tussen smaak en esthetiek te verkrijgen.