Koffie zetten met de Cafetiere / French Press

Heerlijk zachte koffie, snel en simpel gezet.

De cafetiere, of ook wel french press genoemd, gaat terug tot in 1850.

Ook al werd het allereerste officiële patent op de cafetiere ingediend in 1929 door de Italiaan Attilio Calimani, nog steeds zijn de Fransen en Italianen het oneens over welk land deze koffiemethode eerst heeft uitgevonden.

De bekendste cafetieres werden gemaakt door het Franse Melio & Chambord, wat later overgenomen werd door het huidige bekende merk Bodum.

Nog steeds worden de meeste gemaakt uit roestvrij staal, maar ook heel wat goedkopere modellen worden ondertussen gemaakt uit plastic en andere materialen.

Het principe van de french press zit zeer simpel in elkaar. Je haalt het bovenste stuk uit de glazen kan en vult deze met de nodige gemalen koffie. Daarna giet je heet water op de koffie tot op een cm of 5 van de bovenkant. Hierna plaats je het bovenstuk stuk erop en wacht je enkele minuten.

Hoe meer koffie je gebruikt en hoe langer je wacht, hoe sterker de koffie.

Na het wachten duw je de cafetiere helemaal door tot beneden. De metalen filter in het apparaat zorgt ervoor dat alle gemalen koffie mee naar onder wordt geduwd. Hierna is de koffie klaar om geserveerd te worden.

Ook zul je merken dat er altijd wel wat fijn "koffiestof" resteert in je kopje nadat je je tas hebt uitegedronken. Dit zijn de fijnere deeltjes die in de koffie zaten, die dus wel nog door de metalen filter geraakten. Dit hoef je uiteraard niet op te drinken.

Deel deze post
Labels
Zo maak je een Caffé Latte
Waanzinnig populaire koffiedrank de hele wereld rond.