Wat is een Doppio Koffie?

Simpel uitgelegd in klare taal.

Doppio is het Italiaanse woord voor dubbel en betekent in koffietermen een dubbele espresso. De sterkte van een doppio koffie blijft dus hetzelfde als van een gewone espresso, maar de hoeveelheid is verdubbeld.

Extractie/zettijd

Ook de extractietijd die wordt gebruikt om de doppio te zetten blijft dezelfde van een perfect gezette espresso, namelijk een 24-tal seconden.

Hoeveel koffie in een doppio?

Aangezien een doppio twee keer zo groot is (en dus ook 2 x zoveel water bevat), is er ook meer koffie nodig. Je raad het al, inderdaad, het dubbele.

Bij een normale Italiaanse espresso wordt ongeveer 7g koffie gebruikt, bij een doppio espresso wordt meestal 14g koffie gebruikt. Sommige barista's gebruiken veel meer, maar meestal blijft het wel tussen de 14g - 18g.

Werkwijze en temperatuur

Een enkele espresso wordt gezet met een enkele portafilter. Voor een doppio daarentegen gebruiken we meestal een portafilter met dubbele uitloop.

Als je meer gram koffie wil gebruiken dan 14g heb je ook een andere "koffie basket" nodig. Dit is het bakje dat in de portafilter ligt. Er bestaan heel wat soorten baskets, afhankelijk van de hoeveelheid koffie je wil gebruiken. Check dit dus zeker eens met de fabrikant of leverancier van je espressomachine.

Weetje

Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.