Het voorbije weekend straalde de eerste lentezon. Onder invloed van de lentekriebels gingen mensen reeds volop aan de slag met het lappen van ruiten en het bezetten van terrasjes.
Ter gelegenheid van de aankomende warmte vind je hieronder lekkere recepten voor koffie in de warme dagen. Veelal wordt deze koude koffie ook wel iced coffee, ijskoffie of cold brew coffee genoemd.
1) Begin met een uitstekende koffie.
Het is niet omdat je je koffie koud drinkt dat de kwaliteit minder belangrijk is. Kies nog steeds voor kwalitatief gemalen koffie. Als je de keuze hebt, ga dan voor Braziliaanse koffie. Deze smaken door de band iets helderder en geven je een extra frisse smaak, in tegenstelling tot de donkere Ethiopische en Sumatraanse koffies.
2) Zet je koffie extra sterk
De temperatuur van je gezette koffie heeft invloed op de smaak. Wanneer je je koffie ijskoud opdient verlies je een deel van het aroma, compenseer het smaakverlies met extra smaak. Zet extra sterke koffie. Een noodoplossing? Voeg een extra shot espresso toe aan je koffie.
3) Maak koffie-ijs ijsblokjes
Het is maar logisch dat je ijsblokjes toevoegt aan je cold brew koffie. Het gevolg is echter dat je koffie halverwege slap smaakt en naar het einde toe compleet waterig is. De oplossing is zeer eenvoudig: vries koffie tot blokjes en bewaar ze in de diepvriezer. Pas op: Ingevroren blokjes nemen de smaak van ander voedsel over, dus gebruik ze kort na invriezen, of bewaar ze in een apart zakje.
4) Koude koffie is geen bewaarkoffie
Veel mensen bewaren hun ijskoffie in de frigo, maar dit is geen goede optie. Net als gewone warme koffie verliest ijskoffie smaak wanneer je hem lang laat rusten. De enige reden waarom je dus je koffie bewust mag opsparen is deze: je houd van fletse koffie (maar wat doe je dan op deze site? ;)).
5) IJs eerst
Schenk de koffie steeds over het ijs heen. Indien je volle melk, siroop of andere ingrediënten toevoegt geldt hetzelfde. Bewaar je koffie steeds tot het einde. Als bonus vind je hieronder nog twee recepten ter insiratie:
Cappucino on ice
Ingrediënten voor een ijscappucino
- 355 ml sterke koffie
- 120 ml gezoete gecondenseerde melk
- 60 ml melk
- 60 ml room
- 3 ml vanille-extract
Stap per stap: Cappucino on ice
- Zet een 355 ml stevige koffie.
- Mix de koffie met 120ml melk in een middelgrote kom.
- Klop 60 ml room op met 60 ml melk en 3 ml vanille,
- Meng bovenstaande tot een egaal drankje.
- Giet in glazen gevuld met ijs.
Dit drankje duurt slechts een goede 5 minuten om klaar te maken en lest de dorst van drie mensen.
Caramel chocolade ijskoffie met hazelnootsmaak
Ingrediënten voor de ijskoffie
- 2 kopjes hete espresso
- 1/4 kop siroop
- 1/4 kop gesmolten pure chocolade
- 2 eetlepels karamel siroop
- 1/4 kop hazelnoot gearomatiseerde likeur (aanbevolen: Frangelico)
- De ijsblokjes
- Slagroom (optioneel)
Stap per stap: Ijskoffie met caramel, chocolade & hazelnoot
- Zet een doppio koffie (lees: dubbele espresso)
- Mix gelijke hoeveelheden suiker en warm water tot siroop (een kwart tas in totaal)
- Smelt repen donkere chocolade tot een kwart tas gesmolten chocolade
- Giet bovenstaande in een hitebestendige kom
- Voeg twee eetlepels caramel siroop toe
- Rond af met een kwart tas hazelnootlikeur (Italiaanse Frangelico, Spaanse Avellana,..)
- Mix alles egaal, dek af en zet de volledige pot in de frigo
- Vul cocktailglazen met ijs en het koffiemengsel
- Af te werken met slagroom
Dit gerecht duurt tot 8 minuten om klaar te maken en dient als caloriebommetje voor 4 personen.
Warme koffie of koude koffie in de lente?
In de zomer drink je best warme drankjes om af te koelen, dus het lijkt ene beetje vreemd om ijskoffie te maken. Soms wil je echter niet wat goed is, maar wat goed voelt. Dat brengt ons ook tot de discussie; Kan een zichzelf respecterend koffieliefhebber 'Iced Coffee' drinken? Mits het volgen van de eerste vijf tips denk ik van wel. Wat drink jij?