Is koffie nu gezond of niet?

We bekijken enkele studies.

Uit onderzoek door het Karolinska Instituut in Zweden blijkt dat dagelijks koffiedrinken voor vrouwen de kans op een hartaanval met 22 tot 25 procent doet dalen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 34.670 vrouwen tussen de 49 en 83 jaar. Na een periode van 10 jaar bleek dat 1680 vrouwen een hartaanval hebben gehad. De vrouwen die op zijn minst één kop koffie per dag dronken hadden dus beduidend minder hartaanvallen. Rookgedrag, alcoholconsumptie en gewicht hebben een invloed op de uitslag dus met deze risicofactoren werd dan ook rekening gehouden.

Echt bewijs hoe dit komt is er nog niet, maar hieruit kunnen we alvast de conclusie trekken dat koffie zeer gezond is. Ook vanwege de aanwezige oxidanten helpt koffie bij diabetes en leverkanker.

Professor Susanna Larsson:
Koffie is een van de vaakst geconsumeerde dranken ter wereld. Zelfs kleine gezondheidsvoordelen door bestanddelen van koffie kan grote gevolgen hebben voor de wereldbevolking. Het is nog te vroeg om koffie als gezondheidsdrank aan te raden, maar deze resultaten kunnen bezorgde vrouwen geruststellen.

Is er een verband tussen koffie en depressie?

Dames in een koffiebarDe kans op depressie daalt aanzienlijk bij vrouwen naarmate ze meer kopjes koffie drinken. Dat was de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers van de Harvard School of Public Health.

De studie werd uitgevoerd bij 50739 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar. 10 jaar lang werd hun koffieconsumptie nauwlettend in de gaten gehouden in relatie tot de kans op depressie.

De Amerikaanse onderzoekers concludeerden dat bij het dagelijks consumeren van 2 à 3 kopjes koffie per dag, de kans op depressie bij dames met 15 procent daalt. Beter nog, bij meer dan 4 kopjes koffie per dag lopen vrouwen maar liefst 20 procent minder kans om een depressie te ontwikkelen.

Het is niet helemaal duidelijk wat er juist voor zorgt dat de kans op depressie lager gaat liggen, maar de onderzoekers denken dat het de cafeïne is die werkt als een soort antidepressieva. Caffeïnevrije koffie had namelijk niet hetzelfde effect. Caffeïne zorgt er namelijk voor dat de productie van bepaalde hormonen stop wordt gezet.

Eerder werd er al geconstateerd dat koffie een hartaanval kan reduceren bij vrouwen, nu dat de kans op depressie aanzienlijk verminderd. Het lijkt er meer en meer op dat koffie drinken met mate toch positieve bijwerkingen kan teweegbrengen. Weet je zelf nog studies die zijn uitgevoerd, laat het ons even weten, dan kunnen we ook deze delen.

Meer informatie over de originele studie kun je terugvinden op de officiële website van Harvard School of Public Health.

Leven we langer of korter door het drinken van koffie?

Over de invloed van koffie op ons leven werd reeds veel geschreven en gespeculeerd. Zowel positief als negatief. Het National Cancer Instituut veegt de meeste onderzoeken van tafel en brengt de feiten zoals ze zijn.

Koffie doet leven

Het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI)(1) heeft onderzoek uitgevoerd bij 400.000 Amerikanen tussen de 50 en 71 jaar. Met zo'n schaal is dit het grootste onderzoek dat ooit over koffie werd uitgevoerd. Om vertekende resultaten te voorkomen werd ook met andere doodsoorzaken rekening gehouden zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

Wat is het resultaat van hun onderzoek? Tussen 1995 en 2008 zijn 52.000 deelnemers van de studie gestorven. In deze periode hadden mannelijke koffiedrinkers gemiddeld 10% minder kans op vervroegde sterfte. Bij vrouwen was dat zelfs 13%. Ook bij maar één tas koffie per dag werd reeds een daling in sterfgevallen waargenomen.

Hendrik Cammu: (2)
Er is niets gezonder dan koffie. Het goedje zit vol antioxidanten en andere bijzondere stoffen die de kans op hart- en vaatziekten verminderen en de bloeddruk verlagen. Verwoede koffiedrinkers hebben ook een sterk verminderde kans op diabetes type 2.

Prestigieus gezondheidsblad

Het was het New England Journal of Medicine (3) dat de publicatie deed van het onderzoek. Dit gezondheidsblad behoort samen met het British Medical Journal, The Lancet, het Canadian Medical Association Journal, het Journal of the American Medical Association en de Annals of Internal Medicine tot de 6 meest toonaangevende medische tijdschriften ter wereld.

Conclusie

Wie minstens 2 kopjes koffie per dag drinkt heeft minstens 10% minder kans om vroegtijdig te sterven dan diegene die geen koffie drinken.

Aan alles zit ook een keerzijde, het onderzoek bracht ook naar boven dat er een verband is tussen koffie drinken en roken, alcohol, het eten van rood vlees en minder sporten. Echter deze staan onrechtstreeks met elkaar in verband, al deze eigenschappen zijn niet direct ten gevolge van caffeine maar een gevolg van de levensstijl van de gemiddelde caffeinedrinkende consument.

Suiker en melk bleken ook de meeste voordelen van koffie teniet te doen, dus als je koffie drinkt en inzit met je gezondheid, liefst zonder melk of suiker.

Bronnen

1. Het Amerikaans Nationaal Kanker Instituut
2. Hendrik Cammu: hoogleraar en gynaecoloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van de Vrijde Universiteit Brussel
3. Publicatie New England Journal of Medicine

Deel deze post
Labels
Zo maal je je koffiebonen optimaal
Geniet van een maximaal aroma met vers gemalen koffiebonen.