Zo zet je Chemex koffie

Een prachtige, rustgevende manier van koffiezetten.

Regelmatig bespreken we populaire manieren van koffie zetten en vandaag is het aan de Chemex koffiemaker.

Origineel uitgevonden door de Duitser Peter Schlumbohm werd deze manier van koffie maken nooit echt populair, maar het levert wel een merkwaardig lekker kopje koffie op.

Heb je liever een video-demonstratie, bekijk dan de video hieronder in de plaats van door het artikel te gaan:

 
 

Om met de Chemex een heerlijke koffie te zetten hebben we nood aan de volgende slow coffee benodigdheden:

  • Een Chemex koffiemaker
  • Chemex dubbel gevouwen koffiefilters
  • Verse koffiebonen van hoge kwaliteit
  • Een waterkoker
  • Weegschaal nauwkeurig op 0.1g
  • Een simpele timer (die van je gsm is ideaal)
  • Leeg kopje koffie

1. Zuiver de filter

Voor je start spoel je best eerst de Chemex koffiefilter uit. Plaats de filter in de Chemex en giet 250 ml lauw tot warm water door de filter heen. Op deze manier spoel je smaakloze stoffen uit de filter, verwarm je de glazen Chemex al op en plakt de natte koffie filter zorgvuldig aan de rand van de koffiemaker. Giet nu het water terug uit de Chemex zonder de filter te verwijderen.

2. Voeg de gemalen koffie toe

Op basis van de hoeveelheid koffie, sterkte van de koffie en het formaat van je Chemex, is er een andere aanbevolen hoeveelheid gemalen koffie.

De bedoeling is om de totale doorlooptijd te houden tussen de 3,5 en 4 minuten. Naast de vermelde parameters kun je verder de smaak van de koffie beïnvloeden door de koffiekorrels fijner of grover te malen.

Gaat de doorloopsnelheid te snel? Maal de koffie dan fijner? Gaat ze te traag, zorg dan voor een iets grovere maalgraad. Bij verschillende koffiebranderijen doen ze dit met plezier op vraag.

Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende hoeveelheden en verhoudingen voor een optimale Chemex koffie:


360ml500ml900ml1.150ml
55g / liter (licht)
20g28g50g63g
60g / liter (medium)
22g30g54g69g
65g / liter (sterk)
24g33g59g75g

3. Voeg het water toe

Om een maximale smaakontwikkeling te krijgen gebruik je het beste water van een ±90°C. Je kan dit gemakkelijk bekomen door je waterkoker het water volledig te laten koken en daarna kort even te wachten tot het water iets is afgekoeld.

Hierna giet je het water in verschillende keren over de koffie.

Giet eerst een kleine hoeveelheid water op de gemalen koffie zonder dat het water de rand van de filter raakt. Idealiter loopt de koffie nu nog niet door. Wacht nu een 30-tal seconden en begin met gieten. Dit doe je door te starten in het midden en cirkels te maken breder en breder tot aan de rand van filter (zonder de filter zelf te raken). Maak hierna de cirkels terug kleiner tot aan het midden en herbegin.

De totale doorlooptijd zoals besproken zou ongeveer 3,5 à 4 minuten moeten zijn.

4. Genieten van een heerlijke slow coffee

Verwijder nu enkel nog de resterende koffiefilter met de gemalen koffie en je bent klaar voor een heerlijke kop koffie.

Conclusie

Het is bij de Chemex koffiemaker de combinatie van het juiste water, de juiste hoeveelheden, het optimale filterpapier, de beweging die je maakt tijdens het gieten en de snelheid waarmee je giet die zo een diverse smaken mogelijk maken.

Door al deze parameters te kunnen controleren krijg je een bijzonder flexibel slow coffee toestel met een hoog geek gehalte.

Heb je zelf leuke (en vooral lekkere) manieren bedacht om koffie met de Chemex te zetten? Laat het ons zeker weten en wie weet vermelden we het hier.