De Ristretto

... en wat is het verschil met een espresso?

Wat is een Ristretto?

Een ristretto is een klein kopje met een grote impact. Dit extra geconcentreerde koffiedrankje bevat minder cafeïne maar heeft veel meer smaakintensiteit. Na een paar slokken van deze krachtige koffie kan het voelen alsof je haren rechtop gaan staan!

Verschil Tussen Ristretto en Espresso

Maalgraad en Waterhoeveelheid

Het onderscheid tussen een ristretto en een espresso zit vooral in de maalgraad van de koffiebonen en de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor de bereiding. Beide worden gemaakt met exact 7 gram koffie.

Traditie van de Ristretto Bereiding

Italiaanse Traditie

Volgens de Italiaanse traditie wordt een ristretto bereid met slechts 15 tot 20 milliliter water en een bijzonder fijne maalgraad. Dit zorgt voor een perfecte extractie onder een druk van 9 bar, net zoals bij een espresso.

Watertemperatuur

Soms wordt een iets hogere watertemperatuur gebruikt voor de bereiding, maar over het algemeen kan een ristretto uitstekend worden geserveerd met een speciaal afgestelde koffiemolen. Zo krijg je een rijk en intens kopje koffie dat de ziel van goede koffie perfect vangt.

Conclusie

Een ristretto biedt een unieke en krachtige koffie-ervaring met minder cafeïne en een veel intensere smaak. Het gebruik van een fijne maalgraad en beperkte hoeveelheid water zorgt voor een geconcentreerde espressodrank die elke koffieliefhebber zou moeten proberen.