Koffie verkeerd

De koffiedrank bij uitstek voor melkliefhebbers

De koffie verkeerd is een term die bijzonder veel wordt gebruikt, maar wat is het nu juist? En wat is het verschil met andere veelgebruikte termen voor koffie met melk?


Wat is het recept van een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd is een normale koffie met een grote hoeveelheid melk. Niet gemaakt met een espresso, maar met een gewone koffie qua sterkte.

De verhouding is ongeveer 1/2 gewone koffie en 1/2 warme melk (niet-opgestoomd).

Het eindresultaat hiervan is een iets-minder-sexy koffie met lichtbruine kleur. In België wordt dit ook soms een lait russe genoemd, dit is dus hetzelfde.


Wat is het verschil met andere koffies met melk?

Het verschil met een cappuccino:

De koffie verkeerd en cappuccino worden veel door elkaar gehaald, maar zijn eigenlijk helemaal anders en gemakkelijk te onderscheiden.

De cappuccino bestaat namelijk uit 1/3 espresso en 2/3 dik opgestoomde melk.

Er wordt dus minder koffie gebruikt dan bij een koffie verkeerd, maar de zwarte koffie is een espresso en dus wel veel sterker. Daarnaast wordt er ook meer melk gebruikt in een cappuccino en heeft die een dikke textuur doordat de melk wordt opgestoomd.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een cappuccino dus niet met slagroom gemaakt.

Het verschil met een latte macchiato:

Net zoals een cappuccino bestaat de latte macchiato uit 1/3 koffie en 2/3 melk. Deze bevat dus minder koffie en meer melk dan een koffie verkeerd.

Bij de latte macchiato wordt de melk opgesplitst in 2 delen en wordt de koffie ook anders gezet met de koffiemachine.

De melk bestaat uit 1/2 gewone, niet-opgestoomde melk en 1/2 dik opgestoomde melk.

Eerst wordt de melkportie in de tas gegoten, waarna de barista deze even laat staan. Hierdoor ontstaat er een meer duidelijke scheiding tussen de gewone melk en de opgestoomde melk.

Na een 25-tal seconden wordt nu langzaam een espresso geschonken, die (als het goed is) zich mooi tussen de twee lagen melk plaatst. De latte macchiato wordt daarom ook veel in een slank glas gepresenteerd. Zo zie je mooi de lagen.

Het verschil met een flat white:

Eigenlijk kun je de flat white zien als een omgekeerde cappuccino. Net zoals de cappuccino bestaat die uit 1/3 espresso en 2/3 dik opgestoomde melk. De smaak is dus ook veel smeuïger dan een gewone koffie verkeerd.

Het verschil zit hem echter in de volgorde van de bereiding.

Bij een cappuccino wordt eerst de opgestoomde melk in het kopje gedaan en daarna de espresso er aan toegevoegd. Bij een flat white wordt eerst de espresso gezet en hier daarna de opgestoomde melk aan toegevoegd.

Je kan het verschil zien aan de bovenkant van de kop koffie.

Het melkschuim bovenaan een cappuccino ziet er namelijk wit uit, terwijl die van een flat white een lichtbruine kleur heeft. (de espresso is namelijk al gemixd met de melk)


Zo bestel je een koffie verkeerd in ...

  • Nederland: Koffie verkeerd
  • België: Lait russe
  • Frankrijk: Café au lait
  • Duitsland: Milchkaffee
  • Italië: Caffè americano con latte caldo  
  • Spanje: Café con leche